Tuesday, March 3, 2020

Nädal 5. Tarzan linna


Rule 6: Share expert knowledge
Alexandria raamatukogu

The strength of cyberspace is in its numbers. The reason asking questions online works is that a lot of knowledgeable people are reading the questions. And if even a few of them offer intelligent answers, the sum total of world knowledge increases.”

Kõigist erinevatest Virginia Shea reeglitest kõnetas see mind kõige rohkem. Üks parimaid omadusi internet juures on, et alati on mõni inimene, kes on valmis oma teadmisi edastama ning veel parem, et keegi on sind huvitava küsimuse juba ära küsinud. Väga tihti on mul juhtunud et internetist otsides vastust oma küsimusele on õnneks mõni hea inimene seda juba küsinud ning teised inimesed sellele ka sobiliku vastuse andnud. Või kui nii hästi ei vea, siis leiab vähemalt infokilde, mille abil enda jaoks vastus kokku panna. Infot leiab igasugustest eriskummalistest foorumitest, portaalidest ja erialalehtedest. Näiteks olen leidnud küllalt spetsiifilisi keemiaalaste küsimuste vastuseid portaalist nimega Quora, mis on USA küsimuste-vastuse veebileht. Seetõttu on oluline ka enda teadmisi sinna lisada nt wiki põhised veebisaidid.

Nagu mõõgal on kaks tera, siis on ka sellisel Internetis teadmiste jagamisel negatiivseid külgi, mida saab vältida omades kriitikameelt ning valideerides saadavat infot. Nt väga hästi ja tugevalt levib valeinformatsioon, mis on inimhingele meeldiv, kuid loodusseadusi eirav nt lamemaateooria. Lisaks levib palju müütilist infot toitumise- ja tervisevaldkonnas ning  arvamusavaldusi, mida esitatakse ekspert teadmiste ja faktidena, kuid oma sisult on nad tavalised ühe inimese heietused. Samasuguseid lahkarvamusi ja teadlikke valefaktide esitamisi on eksisteerinud aegade algusest pealt, mistõttu pole see uus nähtus. Seetõttu kui on võimalus, lisa ise korralikku ekspertteadmist internetti juurde, kui kohe üldse ei oska, siis võitle valeinformatsiooni leviku vastu.

No comments:

Post a Comment

Nädal 15. Eetika ja IT