Saturday, February 8, 2020

Nädal 2. Mineviku nähtused


1. E-mail

https://computer.howstuffworks.com/e-mail-messaging/email.htm

E-mail on üks kasutatumaid tehnoloogiaid andmevahetuse tekkest alates ning loomulik on omada mitut e-maili aadressi erineva otstarbe jaoks. Aga kuidas see kõik üldse töötab? Kuidas jõuavad e-mailid õige aadressini kui võrreldes tavapostiga pole seal riiginime, indeksit ja linna?

Tava aadressiga võrreldes näeb e-maili aadress välja järgmine nimi@mingikoht.ee, mis koosneb kohalikust osast (enne @ sümbolit), @ sümbolist ning domeenist. Siiamaani kasutatakse e-maili aadressi puhul ASCII formaadis märke.

E-maili saatmise protsess näeb lühidalt ja oluliselt lihtsustatult välja järgmine. Esimeseks sammuks on vajalik e-maili klient, kus oma kiri kirjutada. Kui kiri valmis ja saaja aadress sisestatud nt nimi@mingikoht.ee, siis edastab e-maili klient kirja SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) serverisse. SMTP server on kui kohalik postiasutus, mis kontrollib su kirja atribuute ja mõtleb kuhu see edasi saata.


SMTP server ühendub DNS (Domain Name System) serveriga, mis on kui interneti telefoniraamat, mis tõlgib sinu domeeni „mingikoht.ee“ IP aadressiks nt „74.234.11.54“. Lisaks kontrollitakse, kas vastuvõtvas domeenis on meilivahetus server. Kui kõik klapib, siis pannakse kiri teele, mis jõuab saaja e-maili klienti. 




2. Master/Slave terminoloogia

https://support.seagate.com/kbimg/M_a2.gif 


Üheks selliseks nähtuseks, mis kipub kaduma võiks olla „Master/Slave“ terminoloogia. Isiklikult puutusin ma kokku „Master/Slave“ terminoloogiaga arvutimaastikul 10-15 aastat tagasi, kui oli vaja ühendada ühe arvuti taha mitu kõvaketast, et operatsioonisüsteemiga ketas oleks primaarne ja teine ketas niisama kasutamiseks. Selle jaoks oli kõvaketastel skeem „Master/Slave“ ühenduste jaoks, mille abil sai endale luua sobivad ühendused.

Master/Slave on mudel, kus üks seade või protsess omab kontrolli teiste seadmete või protsesside üle ja on nende infovahetuse keskuseks. Seda kasutatakse riistavara, interneti DNS serverite,  andmebaaside kui ka võrkude kirjeldamiseks. 

Näiteks andmebaaside puhul on „Master“ andmebaas põhiallikas, mille järgi „Slave“ andmebaasid ennast sünkroniseerivad. Kõvaketaste puhul näitab „Master/Slave“ ära, kummal kettal on prioriteetsus kasutada ühist suhtlusliidest.

„Master/Slave“ terminoloogia on järjest enam kadumas, kuna terminid „Master“ ja „Slave“ viitavad orjandusele. Selle asemele on pakutud erinevaid variante näiteks „Main“ ja „Secondary“ või „Primary“ ja „Replica“. 

Internet Systems Consortium otsustas 2017. aastal lubada "primary" ja "secondary" kasutamist "Master/Slave" asemel. Lisaks on „Master/Slave“ terminid eemaldatud ka näiteks Phytoni programeerimise keelest. Kas selline poliitiline korrektsus on õige või mitte jääb igaühe enda arvamuseks, kuid vana terminoloogiaga kokkupuutudes ei tasu siis ära ehmatada.









No comments:

Post a Comment

Nädal 15. Eetika ja IT