Tuesday, March 24, 2020

Nädal 10. Hacker-HOWTO





Eric S. Raymondi Hacker-HOWTO on huvitav lugemine häkkerite subkultuuriga varem mitte väga tihedalt kokku puutunud inimesele nagu mina ise. Hacker-HOWTO annab ülevaate, kes on häkker ning mis erinevus on temal kräkkeriga ning kes on nendest hea ja kes paha. Lisaks annab ta ülevaate millised omadused, oskused ja iseloomu omadused peaksid ühel õigel häkkeril olema.

Kui mina noorena üles kasvasin, siis käsitleti mõisteid nagu häkker ja kräkker valdkonnaväliste inimeste poolt kui sünonüüme ning häkkeril oli inimene, kes su arvutisse pahalasi sokutaks. Tegelikkuses on häkker oma valdkonda arendav ja selle toetamisega tegelev ekspert või nagu üleeelmises loengus oli “IT-proff”.

Antud kirjatükk oli väga programmeerimisele ja sellega otseselt seotud inimestele suunatud eh häkkeri all mõeldakse peamiselt arendajaid. Hea häkker omab tugevat kompetentsi enda valdkonnas, oskab mitmeid programeerimiskeeli, toetab avatud lähtekoodiga tarkvara arengut ning teenib häkkerikultuuri. Programeerimiskeeltest on mõistlik osata keeli, mis pole sõltuvad ühest ainsast tootjast ja arendusvahenditest (nt VisualBasic). Hea keel on see, mis on toetatud Linuxil, BSD-l ja mitme erineva tootja operatsioonisüsteemidel (nt Python).

Häkker peaks kirjutama avatud lähtekoodiga tarkvara ning võimalusel aitama teiste tarkvara siluda ja testida. Häkkereid hinnatakse nende tegude alusel ning tuntus tuleb läbi erinevate tööde ning see on see, mida hinnatakse. Oma koht tuleb välja teenida.

Ühe subkultuuri kohta on Eric S. Raymondi poolt kirjapandu küllalt mõistlik ning rõhub üldistele mõistlikele väärtustele, millest on kasu kommuunile mitte ainult indiviidile. Rõhutatakse oskuste vajalikkust ning väga oluline on ka oskuste mitmekesisus (mitu programeerimiskeelt). Häkkeri tegevused peavad toetama valdkonna arengut ning olema aktsepteeritud ka teiste poolt. Lisaks saab koostöös parandada ja täiendada juba olemasolevaid lahendusi, ilma et ühte probleemi kaks korda peab lahendama. Hea häkker on uudishimulik ning vaimselt keskendunud. Kokkuvõttes võib soovitada asjaga mitte kursis olevale inimesele loetud, mis heidab kiire ja lühikese pilgu, kes tegelikult on häkker. Väga tugevalt käis läbi ka Microsofti vastasus, millest saaks kindlasti autoripoolt järjejutu teha.

Link Eric S. Raymondi Hacker-HOWTO-le:
inglise keeles - http://www.catb.org/~esr/faqs/hacker-howto.html
eesti keeles - http://www.kakupesa.net/hacker/

No comments:

Post a Comment

Nädal 15. Eetika ja IT