Thursday, March 26, 2020

Nädal 15. Eetika ja IT


Netflix 
https://pmcvariety.files.wordpress.com/2017/07/netflix-logo.jpg?w=732&h=412&crop=1

Netflixi code of ethics koosneb 7-st punktist, mis kokkuvõtlikult väljendub järgmiselt:
I. Aus ja eetiline käitumine, mis tähendab, et Netflixi töötajad peavad käituma ning täitma oma ülesandeid eetiliselt ning ausalt. Peavad jälgima professionaalseid käitumise standardeid ning konflikte lahendama professionaalselt.
II. Huvide konflikti puhul, kus isiku erahuvid ja ettevõtte huvid ristuvad, peab käituma selliselt, et töötaja oma positsiooni ei kasutaks ära           ebasobivate isiklike huvide jaoks.
III. Avalikustamine, mis tähendab, et ettevõtte finants inimesed peavad raporteid avaldama tõestena ning täpsetena ja ajakohastena.
IV. Vastavus, mis tähendab, et ettevõte ja selle töötajad peavad järgima kõiki seadusi.
V. Sisemine raporteerimine, mis tähendab, et eetika koodeksi rikkumisel tuleb sellest teada anda.
VI. Vastutus, koodeksi rikkumine võib kaasa tuua karistusi.
VII. Eetika koodi uuendatakse ajapikku.

Netflixi eetika koodeks on üsna napp, sisaldab üldtuntud tõdesid, mida tavapärase käitumisega inimesed niigi jälgivad ning tundub, et eetika koodeks on loodud rohkem sellepärast, et tegemist on börsiettevõttega ja seda on vaja, mitte sellepärast, et see oleks tegelikult ja sisuliselt oluline. Kuigi ettevõte pole Google „Don´t be evil“  oma tegevuselt ja võimalustelt, siis võiks eetika koodeks olla natukene põhjalikum.

Peale eetika koodeksi on ettevõttel siiski ka oma töötajate kultuur, mis loob vundamendi ettevõttes tegelikult toimuvale eetilisele käitumisele või selle eiramisele.
Selle kohaselt soodustab Neflix oma töötajates:
1. julgustada iseseisvaid otsuste tegemist töötajate poolt;
2. info jagamine oleks avalik, lai ja tahtlik;
3. töötajad oleksid väga avameelsed üksteisega;
4. ainult väga efektiivseid töötajaid hoitakse;
5. välditakse reegleid.
Töökultuuri kirjeldus on oluliselt põhjalikum ning sisaldab täpsemalt väärtusi, mida töötajas oodatakse. Väärtustatakse vabadust, tulemusi ja iseseisvust. Soodustatakse töötajaid kellel on tulemused sõltumata nende panusest võrreldes töötajatega, kelle tulemused on keskpärased kuid pingutus suur. Töökultuuri osas ollakse ka ausad seletades, mida oodatakse ja mida mitte. Peamine filosoofia on inimesed enne protsesse.

Lisainfo:
Töökultuur:



No comments:

Post a Comment

Nädal 15. Eetika ja IT