Sunday, March 22, 2020

Nädal 8. IT proff


Milline võiks olla IT proff Eestis? Mina ise pole IT valdkonnaga varasemalt otseselt seotud olnud. Olen õppinud muud valdkonda ja IT-d kasutanud tugiteenusena enda tegevustes. Kuigi uurides, lugedes ning omades erinevaid kokkupuuteid IT inimestega, siis klassifitseeriks mina IT proffiks oma valdkonda arendava eksperdi. Tänases ühiskonnas ma ütleks, et pole üldist IT proffi, vaid toimub spetsialiseerumine mingisse valdkonda. Olgu see arendus, infoturve või visionäärist juht vms.

IT proffiks olemine ehk siis mingi kitsama ala ekspert eeldab minu arvates loomulikult väga häid teoreetilisi teadmisi ja praktilist kogemust oma kitsamas valdkonnas, mis on ka üsna loogiline. Iseloomuomadustest peab professionaalil olema huvi ja kirg oma valdkonna vastu, sest ilma selleta on raske oma tööd hästi teha. Kirg ja huvi panevad inimese tavaliselt tegema sammukese rohkem, kui tavaliselt on vaja. See sammukene üldjuhul eraldab professionaali tavalisest spetsialistist. Hea professionaal tavaliselt annab ka edasi oma teadmisi teistele, kas otseselt õpetades või jagades enda teadmisi muud moodi näiteks kirjutades artikleid või uudisnuppe.

Kui varasemalt suutsid IT proffid üksi teha palju, siis tänapäevased süsteemid on keerulised ning nõuavad meeskonda. Hea proff võiks omada häid suhtlemisoskusi või vähemalt hoiakut koostööks. Hea suhtlemisoskus on järjest olulisem. Head professionaali iseloomustab tavaliselt ka üldised laiemad teadmised, kui ainult kitsad teadmised oma valdkonnast. See aitab näha laiemat pilti ning seostada enda teadmisi muude valdkondadega ning laiendada ja arendad oma valdkonda edasi. Sihikindla tööga ning huvi korral on võimalik kõiki oskusi arendada ning ka IT proffiks saada.

No comments:

Post a Comment

Nädal 15. Eetika ja IT