Saturday, March 21, 2020

Nädal 9. Suured juhid


Üks huvipakkuvamaid IT-valdkonna juhte on kahtlemata Bill Gates. Viimastel aastatel küll peamiselt oma elu filantroopiaga sisustanud nt Aafrika riikides sanitaarsüsteemi loomine, vaktsineerimise kampaaniate läbiviimine ja tütarlaste harimine kuni uut tüüpi tuumareaktori projekti panustamine.

Kuid varasemalt oma minevikus on ta olnud tuntud kui üsna autoriataarne juht, kes teab, mida ta teeb. Loengu materjalide juhitüüpidest liigitaks mina oma subjektiivse arvamuse kohaselt ta Juhi (leader) ja Mentor/õpetaja (mentor kategooria alla.

Tal oli väga tugev kirg oma valdkonna vastu ning omas visiooni kuhu ta oma tegemistega jõuda soovib. Ta tajus väga hästi oma valdkonna turu olemust ning kui kiiresti see muutus. Selleks, et tipus olla pidi ta kogu aeg valvas olema ning Microsoft ennast uuesti leiutama. Lisaks kirjelduste põhjal oskas ta oma meeskonnaliikmetest välja tuua loomingulisuse ning võimestada neid uusi tekkinud probleeme uut moodi lahendama. Gates nägi õppimist kui pikaajalist protsessi ning soodustas seda ka oma tiimikaaslastes.

Teisena tooks juhtidest välja paralleelselt Microsofti otsese konkurendi Apple varalahkunud tegevjuhi Steve Jobsi. Jobs sarnaselt Gatesiga oli tuntut oma autoritaarse stiili poolest. Omades ka väga head loovust oli selline kombinatsioon väga edukas. Jobsi võiks liigitada ka juhistiili poolest Arengumootoriks (change agent) ja Treener/Juhendajaks (Coach). Erinevalt Gatesist ei pidanud ta vajalikuks töötada oma töötajatega kui meeskond ning selle koha pealt nimetatakse teda ka üsna diktaatorlikuks. Kuid sarnane viis selles keskkonnas oli väga efektiivne. Oma loomingulisusega suudeti tuua turule uued innovaatilised tooted, millega saavutati väga suur turueelis konkurentide ees.

Oma meeskonda oskas ta sütitada väga heade oraatorlike oskustega ning tuua välja nendes kire ja huvi oma ettevõtte vastu. Lisaks sellele mõjus see ka klientidele, kes nagu ususekt on väga tugevalt kiindunud ettevõttesse kui brändi.

Mõlemad juhid on suutnud luua maailma suurimad tippettevõtted ning oma toodetega muutnud mitmeid valdkondi maailmas. Mõlemad on oma käitumiselt olnud küll erinevad, kuid kirg ja tahe oma valdkonnas midagi suurt saavutada on mõlemal. Visadus peale ebaõnnestumisi jätkata ja õppida vigadest on nad viinud sinna, kus nad on.

No comments:

Post a Comment

Nädal 15. Eetika ja IT