Monday, February 17, 2020

Nädal 3. Uus meedia.


Reaalajasuhtlus tänapäeval

Uut meediat puudutavate õppematerjalide teema osas oli ühe punktina välja toodud “Reaalajasuhtlus”. Kui 1975. aastal oli ARPANETi kasutusest 75 % e-maili vahetus, siis see illustreerib, kui suur roll oli kommunikatsioonil juba interneti algusaegadel (https://phrasee.co/a-brief-history-of-email/). Oma postituses proovin ma aga lühidalt võrrelda, kuidas on interneti põhine reaalajasuhtlus muutnud meie suhtlemisharjumusi võrreldes traditsiooniliste suhtlusmeetoditega nagu telefonikõne ja näost-näkku suhtlus. 
Tänapäeval on väga levinud erinevad äpi põhised suhtlusviisid näiteks Messenger, Whatsapp, Viber, mis on igas nutitelefonis.  Sõnumeerimine läbi erinevate äppide on muutnud ka suhtlemise dünaamikat. 2014. aastal läbiviidud uuringus (https://news.gallup.com/poll/179288/new-era-communication-americans.aspx) tuli välja, et ameeriklased, kes suhtlevad läbi tekstisõnumite või kasutavad e-maile, ületavad neid ameeriklasi, kes kasutavad suhtlemiseks helistamist mobiil- või tavatelefoni kaudu. Ajaga on suund digitaalsele suhtlusele ainult suurenenud. Eelistatuim suhtlemisviis on väga tugevalt seotud ka vanusega, mida vanem seda rohkem telefonikõnele orienteeritud, mida noorem, seda rohkem sõnumeerimisele orienteeritud. Lisaks on noorema generatsiooni seas vähenenud oluliselt ka näost-näkku suhtlus.
Põhjuseid selleks võib olla mitmeid (https://www.openmarket.com/blog/millennials-prefer-text-over-talk/):  
1) sõnumite saatmine on lihtne ning seda saab teha igal ajal, igas asukohas. Olgu see tööl koosolekul või ühistranspordis.
2) lihtne meelde jätta - kõik kokkulepitud tegevused on kirjalikult talletatud.
3) vähem stressitekitav - ei pea vastama kohe, vaid siis kui leiad, et on sobiv hetk.
Kokkuvõttes on tehnoloogia areng muutnud suhtelmisdünaamikat paljudel inimestel ning nooremad on sellest rohkem mõjutatud. Eks ainult aeg näitab kuhu tehnoloogia areng meid viib, võibolla tagasi Egiptuse hieroglüüfide juurde, mis kohati juba täna meenutavad emotikone.

https://www.commonsensemedia.org/social-media-social-life-infographic 
emoji.jpg
https://steemitimages.com/DQmTokQQRr3ZqHB4zKX8t48UW3EE6dWWLqgU4UGm6gfHwaG/emoji.jpg


No comments:

Post a Comment

Nädal 15. Eetika ja IT